Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

 

2017 óta fékezte Budapest észak–déli közösségi közlekedését a metrófelújítás. Magyarország legnagyobb kapacitású kötött pályás közlekedési vonala azonban mától újra szállítja az utasokat.

  A szerelvények ugyan délutántól már járnak, de a szankciókkal sújtott orosz gyártó nem tudja garantálni a folyamatos és zavartalan karbantartásukat. A feszített menetrend egyelőre még tartható.

Öt és fél éves közlekedési tortúra végére került pont azzal, hogy mától az M3-as metró már a teljes vonalon közlekedik (megszűnik a felszíni metrópótlás is). Magyarország legforgalmasabb vasúti közlekedését bonyolító viszonylatán naponta 500 ezren utaznak. Ezzel párhuzamosan a főváros vezetése a 3-as metrót kiszolgáló villamoshálózat fejlesztését is tervezi, mely az 50-es, a 42-es és a 14-es vonalat érinti majd. A hálózat bővítését 50 új CAF-villamos beszerzése révén képzeli el a főváros, az ehhez szükséges forrás előlegéről már meg is született a kormánydöntés. Karácsony Gergely főpolgármester újra megemlítette azt a régi fővárosi tervet, hogy a Bajcsy-Zsilinszky utat „humanizálni” kell, azaz visszakapcsolni a villamosközlekedésbe.

A M3-as metróvonal teljes körű rekonstrukciója 2017 novemberében kezdődött, a 20 állomásos pályaszakasz Újpest-központtól a Dózsa György útig tartó északi részének lezárásával. 2019 tavaszán a déli szakasz, majd a középső következett. Ez idő alatt is részlegesen jártak a szerelvények.

Ugyan a mai nap délutánjától már a teljes pályaszakaszon közlekedik a 3-as metró, de az állomások felújítása még nem fejeződött be.

A Lehel téri és Nagyvárad téri megállók csak májusra készülnek majd el. A Határ út és a Göncz Árpád városközpont felújítása és akadálymentesítése pedig még várat magára. A mai napon átadott Arany János utcai és Nyugati téri állomás látványában újszerű és már akadálymentes, a felújítás 75 százaléka olyan műszaki fejlesztés, mely nem látszik, mert vagy az alagútban van, vagy a kiszolgálóhelyiségekben.

 

Összesen 3500 ember dolgozott a 3-as metró felújításán, a lefektetett gyengeáramú kábelek hosszúsága elérne Bécsig, az erősáramúak pedig egészen Barcelonáig. A padlózat burkolata 6,5 focipályányi területet fed le.

EU – kormány – főváros

A teljes fejlesztést az Európai Unió, a magyar kormány és a Fővárosi Önkormányzat közösen finanszírozta. 225 milliárd volt a teljes végösszeg, a kiadásokból 178 milliárdot az európai büdzsé, 40 milliárdot – kiegészítő támogatásként – a kormány állt, 7 milliárdot pedig a főváros – emlékeztetett Navracsics Tibor.

Az elkövetkezendő 7 évben az IKOP Plusz forrásaiból nagyságrendileg még 120 milliárd forint várható Budapest közösségi közlekedésének fejlesztésére.

Az újabb két megálló átadásán kevés szó esett arról, hogy ez az a metróvonal, ahol az orosz Metrowagonmas (MWM) által felújított és azóta is számos műszaki problémát magában rejtő szerelvények közlekednek. A 37 darabos teljes flotta több darabja is karbantartásra vár, másokat pedig teljesen újjá kell építeni egy tavaly januári baleset miatt. Az orosz partnercég uniós szankciók alatt áll, emiatt rendkívüli problémákat jelentenek a szükséges javítások. A BKV jelenleg is keresi azokat az új beszállító, illetve szerelő partnereket, akikkel a MWM kiváltható. Az oroszok egyébként tudnának szállítani, csak a szankciók feloldásától függ, hogy mikortól. A legnagyobb problémát az orosz gyártó által fejlesztett szoftver jelenti, mert ezeknek a kódjait csak ők ismerik. A garanciális javításokat egyelőre a MWM egy magyar képviselő cégen keresztül intézi. A BKV a bankgaranciák egy részét azonban már lehívta, azaz több millió euró áll a BKV-nál, ebből végzik majd a halaszthatatlan javítási munkákat.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója az Indexnek azt mondta, hogy csúcsidőben az összes működőképes szerelvény közlekedik, s bár a menetrendet a BKK állítja össze, nagyjából ugyanaz a járatsűrűség várható, amelyet a felújítás megkezdése előtt megszokhattak az utasok.

 

(index.hu)

A Budapest rovat további hírei

A főváros legnagyobb nyárindító kerti partija idén új névvel várja a borok szerelmeseit és az igazi kikapcsolódásra vágyókat. A Rosalia Borpiknik nem egy fülledt tömegrendezvény a város közepén,...
Föld alatti fesztivált rendeznek annak megünneplésére, hogy újra jár az M3-as metró: június 15-én és 16-án a felújított állomásokon koncertekkel, színházi produkciókkal, kiállítással, stand-up...
A Józsefvárosi Önkormányzat tavaly ősszel csökkentette a kerületi lakossági parkolás korábban százszázalékos kedvezményét. A parkolási bevételek egy részét az önkormányzat vissza kívánja adni az itt...
Pénteken Daniel Lozakovich hegedűművész és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjével, vasárnap Petőfi Sándor életéről szóló táncjátékkal, a Budai Rajziskola fiataljainak kiállításával pedig egész...
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jótékonysági hangversenyt szervez a Budapesti Operettszínházban, ahova várja jelenlegi és reménybeli támogatóit, segítőit. Az este folyamán fellép Berecz Mihály...
Hangulatos élőzene Józsefváros legkülönbözőbb részein. A Józsefváros Önkormányzat és a JKN minden héten tavaszi-nyári-őszi zenélést szervez október közepéig.
Május 30-án, kedden megkezdődik Középső-Erzsébetvárosban a kizárólagos parkolóhelyek kijelölése.
Elindította idei évadát kedden a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, amely mintegy 100 programmal, köztük világhírű és hazai művészekkel, opera-, balett-, operett- és musicalbemutatókkal, valamint...
Több világváros után május 25-én Budapesten, a Palazzo Dorottyában is megnyílik a Madame Tussauds-kiállítás 51 élethű magyar és külföldi viaszfigurával.
Egy nemzeti spirituális ébredés igaz története az 1970-es évek elejéről, és annak eredete ami a dél-kaliforniai tizenéves hippi közösségből indult el. Kattintás után a teljes film.

A címlapról

Először érkezik Magyarországba Hollywood Vampires és egy...
Forgalomkorlátozás lesz szombaton az M7-es és az M1-es autópályák...
Föld alatti fesztivált rendeznek annak megünneplésére, hogy újra jár...
Az idei Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán nem csak a...
Az első világháborút lezáró trianoni békediktátum a 325 411...
Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással...

Könyvajánló

Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech