Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Futóverseny miatt közlekedési változásokra és korlátozásokra kell számítani a fővárosban a hétvégén – közölte a Budapesti Közlekedési Központ szerdán az MTI-vel.
Október 16-ig lehet kitölteni az interneten a népszámlálási kérdőívet. Aki online nem tölti ki a határidőig, számlálóbiztos keresi fel, és egy interjú keretében rögzíti a válaszait. A népszámláláson a részvétel kötelező.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat

1024 Budapest, Mechwart liget 1.

 

Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.kozossegiliget.hu

 

Tárgy: Sajtóközlemény

 

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat a „Közösségi Liget megvalósítása” című projektjével sikeresen pályázott a Budapest Főváros Önkormányzata által kiírt „TÉR_KÖZ”  elnevezésű város-rehabilitációs pályázaton, közterület komplex megújítása témában. A beruházás a Máriaremetei út – Szabadság utca – Kadarka utca – Áchim András utca által határolt tömbön belül valósul meg, a Fővárosi Közgyűlés 300 millió forintos támogatásával. A projekt eredményeképpen az eddig kihasználatlan lehetőségeket rejtő terület megújult. A beruházás keretében környezetrendezéssel, tájépítészeti eszközökkel sport, közösségi és rekreációs funkciókat ellátó park jött létre.

 

A projekt soron következő közösségi fórumára 2022. szeptember 10-én került sor. A rendezvény egyben próbanap is volt, hiszen az érdeklődők nemcsak megtekinthették, hanem ki is próbálhatták az elkészült elemeket.

 

Őrsi Gergely polgármester a fórumon beszámolt az érdeklődőknek a megvalósult környezetrendezési, tájépítészeti munkálatokról, valamint ismertette az elkészült közösségi, rekreációs funkciókat ellátó eszközöket. Ismételten köszönetet mondott a környék lakóinak a türelmükért és támogatásukért mellyel a projekt megvalósulásához hozzájárultak. A hamarosan záruló munka közel egy évig tartott, a hátra lévő apró feladatok befejezését követően heteken belül birtokba vehető a 28 ezer négyzetméteres ligetegyüttes, pihenőpark, sport és rekreációs terület.

 

A kialakítás során megvalósult a minőségi földcsere, a termőföld füvesítése és új növénykultúrák telepítése. A fák, cserjék öntözőrendszeren keresztül jutnak vízhez. Megvalósult a kábelárkok ásása, fektetése és a teljes közvilágítás kiépítése korszerű energetikai normáknak megfelelően. A KRESZ-pálya forgalomirányító lámpái segítik a gyermekek tanulását. A futópálya speciális sportburkolatot kapott. A felső rétegben beépített, anyagában színezett EPDM gumigranulátum  vízáteresztő, UV stabil és magas kopásállóságú. A gumiburkolat telepítése folytán fokozottabb a ligetben játszó és sportoló vendégek biztonsága, különös tekintettel a kicsikre.

 

A központi pavilon építési munkálatai is a befejező fázishoz érkeztek, a közelgő átadáskor már teljes funkciókkal szolgálja az érdeklődőket. A fórumon debütált a kerület nagy népszerűségre számító saját terméke, a „Buda Szóda” is, melyet nagy örömmel fogyasztottak a jelenlévők.

 

Bővebb információval Gyülvészi András, a II. Kerületi Önkormányzat Közösségi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója szolgál a 003613465406 telefonszámon, illetve a Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen. A fórum képgalériája megtekinthető a http://kozossegiliget.hu/galeria/ URL címen.

Kampány indult, hogy tudatosabbá tegyék a honlapfejlesztőket

A Magyarországon üzemelő mintegy 40 ezer weboldal közül alig több mint 100 rendelkezik úgynevezett Dupla A-hoz közeli akadálymentes minősítéssel. Becslések szerint ma fél és egymillió közé tehető azoknak a száma, akiknek problémát jelent a mindennapokban a honlapok használata, ezért is lenne fontos, hogy a weboldalakat kezelők tudatosabbá váljanak. Az Országos IT Megmérettetésen idén minden eddiginél gyakorlatiasabb és általánosabb ismereteket lehet szerezni ebben a kategóriában, ami a múlt évi verseny visszajelzései alapján a második legérdekesebb és egyben óriási hiánypótló téma.

A legtöbben természetesnek veszik a honlapok böngészését, de méltatlanul kevés szó esik azokról, akiknek a weboldalak használata néha megoldhatatlan gondot jelent, a legtöbb webes tartalomhoz és szolgáltatásokhoz sokan nem tudnak hozzájutni.
„Hatalmas tévhit, hogy a web-akadálymentesség csak a látásukban akadályoztatott emberek speciális igénye. Rengetegen gondolkoznak úgy, hogy csak a vakokat érinti, és pár ezer ember miatt nem éri meg a weboldalakat, digitális szolgáltatásokat rájuk szabva fejleszteni. Az igazság ezzel szemben az, hogy akár egymillió ember is érintett lehet, hiszen a diszgráfiás, diszlexiás és színtévesztő emberek is akadályoztatva vannak az online világban” – mutatott rá Pulay Gellért, az Országos IT Megmérettetés ötletgazdája.

Az ország egyetlen vak humoristája is a kampány mellé állt
Pulay Gellért szót ejtett arról is, a web-akadálymentesítést illetően megfigyelhető egy általános, csendes háttérbe vonulás, a téma érzékenysége miatt ugyanis sokan nem foglalkoznak vele, kellemetlennek érzik azt. Éppen ezért megpróbálták a humor oldaláról megfogni az Országos IT Megmérettetésen, és készítettek egy edukatív videót az ország egyetlen vak humoristájával. Sulyok Péter példája egyben lett vicces és figyelemfelkeltő: rámutat arra, miért egyre inkább nélkülözhetetlen, hogy egy honlap akadálymentes legyen.
A téma különös aktualitását adja, hogy néhány hónapon belül nálunk is ratifikálják az Európai Akadálymentesítési Törvényt (European Accessibility Act), amely 2025-re komoly elvárásokat fog támasztani sok weboldallal szemben.


Hét kérdést tartalmaz a hamarosan induló nemzeti konzultáció, az egyik rész a gázszankciókra vonatkozik. Az unióban Magyarország az első, ahol kikérik az emberek véleményét a brüsszeli szankciókról.

A koronavírus-járvány kezdetén egészségvédelmi okok miatt robbanásszerűen megnőtt a kézfertőtlenítők és antiszeptikus gélek iránti kereslet. A higiéniai szempontból rendkívül előnyös termékek használata pedig a mai napig velünk maradt, még most is rengetegen vásárolják azokat. Ezeknek a szereknek azonban az alkoholtartalmuk miatt van egy nem kívánt mellékhatása, mégpedig az, hogy roncsolják a bőr lipid rétegét, ezáltal kimerítve annak ellenálló képességét. Dr. Almádi Tamás bőrgyógyász arról beszélt, a hideg és szeles időszakban egyébként is szárazabb a bőr, amire a kézfertőtlenítők csak rátesznek egy lapáttal, ezért is hajlamosabb télen bőrünk az ekcémás reakcióra. A vegyi anyagokkal dolgozók, de akár a házimunkát végzők között is gyakrabban előfordul ekcéma, hiszen sokszor érintkeznek vegyszerekkel a munka, takarítás, mosás, mosogatás közben. Az őszi időszak beköszöntével általánosságban megnő az ekcémás tünetekkel jelentkező betegek száma az időjárási viszonyok változása miatt. ennek megelőzése érdekében, hidratálás és a védőréteg visszaállítása céljából kézkrémet szoktak alkalmazni a pácienseknél. Felhívta rá a figyelmet, ha rendszeresen hidratáljuk a bőrt, kevésbé fog kirepedni, kisebb az esélye, hogy fájó, viszkető érzéssel kell megbirkóznunk. Kérdésre válaszolva a bőrgyógyász közölte, hogy hypoallergén, és parabénmentes termékeket szokták ajánlani a betegeknek

A különleges gyűjteményt főként máshol nem látogatható művek alkotják

A Magyar Üvegművészeti Társaság (MÜT) öt év kényszerszünet után idén negyedik alkalommal rendezi meg nagy csoportos kiállítását, a HUGLASS-t. A hatvan művész alkotását bemutató tárlatot október 4-én, 19.00-kor nyitják meg Budapesten, a Szent István-bazilika kupolájában található Lovagteremben, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A különleges válogatás november 7-ig tekinthető meg a Bazilika kilátójába váltott belépőjeggyel.

A nemzetközi szinten is elismert HUGLASS kiállításon a látogatók átfogó képet kaphatnak a mai magyar üvegművészetről, amely az üveggyártás fokozatos háttérbe szorulásával a manuális alkotás egyre nagyobb jelentőséghez jutott. Magyar és külföldi művészek alkotásai nyomán betekintést nyerhetnek abba, milyen sokszínű és izgalmas lehetőségeket rejt ez a művészeti ág.
„Az esemény nem titkolt célja, hogy a művészeti piac résztvevőinek figyelmét felkeltse az üveg irányában. A magyar üvegművészek többsége saját műhelyében alkot, műveik, amint elkészülnek, szinte azonnal elhagyják az országot” – avatott be Dr. Darabos Anita, a Magyar Üvegművészeti Társaság elnöke.
A kiállítás egyedi esszenciáját éppen az adja, hogy olyan műveket sorakoztat fel, amelyeket más módon nem lenne lehetőség megtekinteni, egy részüket a műgyűjtők kölcsönözték annak érdekében, hogy az érdeklődők minél szélesebb és színesebb képet kapjanak e kevésbé középpontban lévő területről.
 A közszemlére tett darabokat minden nap más-más művész vigyázza. A beosztásukról az érdeklődők előre tájékozódhatnak, így arra az időpontra tervezhetik a látogatást, amelyik alkotóval beszélgetni szeretnének.

A kiállítás Diszvendége: Jan Zoricak - Nemzetközi Üvegművészet kiemelkedő alakja.

2022. szeptember 30 - október 2. között rendezte meg a Magyar Lovasterápia Szövetség a 18.
Nemzetközi Díjlovas- és Lovasterápiás Versenyét Fóton. A versenyen két Világkupa-fordulót is
lovagoltak. A rendezvény védnöke és támogatója a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat volt.
Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is az NGYSZ ismert tagjai, sportolók,
művészek, közéleti személyiségek vállalták el. Találkozhattunk Erdei Zsolt profi boksz
világbajnokkal, Kövér Lászlóval, az NGYSZME elnökével, az Országgyűlés elnökével. Itt volt dr.
Körmendy Ékes Judit, a Liszt Ferenc Kamarazenekar Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kuncze
Gábor, az NGYSZ alelnöke és Fülöp Attila, gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár is.

Három napon keresztül külön pályákon, egymással párhuzamosan versenyeztek a magyar és
külföldi díjlovasok, valamint sérüléssel élő, év közben lovasterápiás fejlesztésben részesülő
gyerekek. A legnépesebb pálya kétségkívül a lovasterápiás versenyszámok helyszíne volt. A három nap
alatt 22 gyerekcsapat, összesen 145 gyerek mérte össze a tudását, 23 kategóriában. Külön
versenyszámokat rendeztek többek között a látás- és hallássérült, a tanulásban és az értelmileg
akadályozott, valamint a hiperaktív gyerekeknek. A terápiás verseny vasárnapi házigazdái
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Domokos László, az ÁSZ volt elnöke és Harrach Péter
parlamenti képviselő, az NGYSZ alelnöke voltak. A nemzetközi és nemzeti versenyszámokban a három nap alatt összesen 7 ország 43 lovasa
mérte össze a tudását, 25 versenyszámban. A résztvevő országok: Ausztrália, Ausztria,
Hollandia, Magyarország, Németország, Svédország, Ukrajna.

 A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.

Megnyitott a The Art Of The Brick, a legnépszerűbb LEGO® művészeti kiállítás Budapesten. "Megdöbbentő, lenyűgöző és nem érted, hogy ez hogyan lehetséges".

Sok szeretettel ajánljuk figyelmükbe Mucsy Szilvia: Best Regards című kiállítását, mely azokat az időket idézi meg, amikor még képeslapokat kerestünk és találtunk szöveges üzeneteink küldéséhez.

A Budapest rovat további hírei

Megnyitott a The Art Of The Brick, a legnépszerűbb LEGO® művészeti kiállítás Budapesten. "Megdöbbentő, lenyűgöző és nem érted, hogy ez hogyan lehetséges".
Sok szeretettel ajánljuk figyelmükbe Mucsy Szilvia: Best Regards című kiállítását, mely azokat az időket idézi meg, amikor még képeslapokat kerestünk és találtunk szöveges üzeneteink küldéséhez.
Hamarosan teljesen megújulnak a Lánchíd pesti hídfőjét díszítő kőoroszlánok talapzatai, ahová a „ráncfelvarráson” átesett szobrok még az ősszel visszatérnek.
A téli szünet hosszabb lesz az iskolákban, mint az elmúlt években megszokott volt: december 22-től január 8-ig fog tartani.
A home office lehetősége a legmeghatározóbb szempont munkahelyváltás esetén az informatikai szektorban.
A drágább, nagyobb kényelmet vagy energetikai korszerűsítést szolgáló berendezések re külön gondolnunk érdemes, fontosabb belefoglalni őket a lakásbiztosításba.
Újabb eljárással egészült ki a nőgyógyászati daganatos betegek minimálisan invazív beavatkozással járó terápiás palettája a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika daganatsebészeti centrumában.
Világszinten rohamosan nő a perifériás érbetegségben, vagyis érszűkületben szenvedők száma.
Az est középpontjában az író prózai munkássága áll.
Legendásan nagy, összetartó család a Nádasberczy, ahol hagyomány, hogy minden 10 éves családtag kap egy másolatot a családi fényképalbumból, hogy megismerje a család történetét.

A címlapról

Futóverseny miatt közlekedési változásokra és korlátozásokra kell...
Október 16-ig lehet kitölteni az interneten a népszámlálási...
Hét kérdést tartalmaz a hamarosan induló nemzeti konzultáció, az...
5 százalékban maximálja a fizetendő késedelmi kamatot a CSOK...
Hamarosan teljesen megújulnak a Lánchíd pesti hídfőjét díszítő...
A téli szünet hosszabb lesz az iskolákban, mint az elmúlt években...

Könyvajánló

Sablonos tucattörténetekkel tele a padlás, de olyan, ami fájón igaz, kevés van
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech