​Budapest Főváros Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet az európai intézményeknél történő érdekérvényesítésre annak érdekében, hogy a klímavédelem frontvonalában lévő olyan nagyvárosok, mint amilyen fővárosunk is, közvetlenül hozzáférhessenek a forrásokhoz az Európai Zöld Megállapodásból.

Ennek érdekében fordult a városvezetés az Európai Parlament, Bizottság, valamint Tanács elnökéhez. A levél népszerűségét és támogatottságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már 34 európai főváros és nagyváros, Berlintől Bécsig, Athéntól Stockholmig fejezte ki támogatását aláírásával.

A levél tartalma, és az aláírók folyamatosan frissülő listája alább olvasható:

„Tisztelt von der Leyen Elnök Asszony!
Tisztelt Michel Elnök Úr!
Tisztelt Sassoli Elnök Úr!

Korunk egyik meghatározó küzdelme a jelentőségteljes, mérhető és fenntartható lépések megtétele a klímaváltozással kapcsolatban, ami egy soha nem látott kihívás az európai és globális döntéshozók számára egyaránt. Üdvözöljük az Európai Bizottság javaslatát, az Európai Zöld Megállapodást, továbbá teljes mértékben támogatjuk, hogy 2050-re Európa legyen a világ legelső klímasemleges kontinense.

Az Európai Zöld Megállapodás jogosan felismeri, hogy az eredményes fellépés feltétele a rendszerszintű változás. A demokratikusan választott vezetők által irányított városok jelenleg Európa lakosságának kétharmadát képviselik, és nagy mértékben felelősek az éghajlatváltozás mérsékléséért és az alkalmazkodásra irányuló erőfeszítésekért. Az éghajlatváltozás elleni küzdelmet a városokban fogják megnyerik vagy elveszíteni.

Az elmúlt években számtalan példa bizonyította, hogy az önkormányzatok gyakran vállalnak vezető szerepet az éghajlatváltozás elleni fellépésekben, és képesek ambiciózus cselekvési terveket megvalósítani a fenntartható jövő érdekében. A városok megfelelő felszereltséggel rendelkeznek a politikai változás bevezetéséhez. A helyi önkormányzatok általában hatékonyabban cselekednek, és ellentétben a nemzeti kormányokkal, a városokat kevésbé korlátozza a hagyományos tüzelőanyagokat képviselő iparágak nyomása.

Európa nagyvárosai és területei kulcsszerepet játszanak, és Európa-szerte önkéntes részvevői az éghajlatváltozás elleni harcnak, ezért ennek megfelelően fel kell ruházni őket a megfelelő hatáskörökkel. Motivációnk az Európai Zöld Megállapodás közleményében megjelent szándékból ered, amely felhatalmazza a regionális és helyi közösségeket, valamint erősíti a kohéziós politika városi dimenzióját, különös figyelmet fordítva az európai városok kezdeményezéseire.

Miközben továbbra is segítséget nyújtunk azoknak a városoknak és régióknak, amelyek ambiciózus ígéreteket akarnak vállalni az éghajlat-, és energiapolitikával kapcsolatban, és megosztják a helyi szinten hozott változtatások bevált módszereit, mely továbbra is kiemelkedő szerepet foglal el, jelentősebb támogatásra van szükségünk. Előretekintve az Európai Unió többéves pénzügyi keretéről szóló idei kritikus tárgyalásokra, bíztatjuk az európai intézményeket, hogy ismerjék fel a városok és területeik kulcsszerepét a stratégiai zöld politikai célok megvalósításában, és ezen eredmények biztosítása érdekében különítsenek el közvetlenül hozzáférhető, városra szabott uniós forrásokat.

Támogatjuk az új és ambiciózus intézkedéseket, valamint a már meglévő programokat, például az Urban Innovative Actions és a Horizont Európa kiterjesztését és áttervezését, amelyek erősíthetik a városokat a zöld politikájuk véghezvitelében. Erőfeszítéseink csak akkor lehetnek sikeresek, ha az EU olyan szabályozási és pénzügyi mechanizmusokat alkot, amelyek biztosítják a helyi hatóságok számára a cselekvéshez szükséges eszközöket. Ezáltal nagyobb mozgástér állna rendelkezésre a városok számára a projektek előkészítése, benyújtása és megvalósítása során.

Ahogyan a Régiók Bizottságának elnöke, Karl-Heinz Lambertz nemrég írta: „A helyi és regionális önkormányzatoknak nem csupán szövetségeseknek, hanem központi szereplőknek és partnereknek kell lenniük a Zöld Megállapodás kialakításában." Készen állunk arra, hogy kivegyük a részünket a széndioxid-mentes, nagy gazdasági átalakulásból Európában, és támogatását kérjük ezen célkitűzések végrehajtásában.

(forrás: Budapest.hu)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken...
A közbeszerzési eljárások szigorú szabályokhoz igazodnak, nincs ez másképp a földgáz vagy a villamosenergia beszerzésénél sem. Cikkünkben Miski György, a Greenergy Market Kft. szakértője gyűjtötte...
Megkezdődött kedden a központi szúnyoggyérítés, túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik tavasszal – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi...
Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.
Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében...

A címlapról

Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális...
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip...
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes...
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.