Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A látás hónapja és a „A fehér bot nemzetközi világnapja” (október 15.) alkalmából

– a helyi esélyegyenlőségi program keretében, Rákosmente Civil Pályázata támogatásával – évek óta nagyszabású rendezvényt szervez a kerületi vakok és gyengénlátók közössége, a „Közösség lámpásai”, valamint a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE). A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.

Idén a járványügyi helyzet nem tette lehetővé a nagyszabású rendezvény létrehozását, így rendhagyó módon a Közösség lámpásai klubnap keretében, a szabadban és kevesebb résztvevővel emlékeztek meg a fehér bot napjáról.

Elsőként Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke köszöntötte a jelenlévőket, aki a beszédében kiemelte: „A mostani eseménynek két célja van. Az egyik, hogy felhívja a média és a közvélemény figyelmét a vakok és gyengénlátók problémáira. A másik, hogy ezen alkalom is jó lehetőség arra, hogy az adott lámpások tagjai közösen töltsenek el egy délutánt, ahol az elért sikereket, eredményeket megoszthatják egymással.” Az egyesület elnöke köszönetét fejezte ki Rákosmente Önkormányzatának a folyamatos támogatásért, kiváló partneri együttműködésért, valamint elmondta, hogy az önkormányzat segítségével 2021 karácsonyán meglephetik a közösség tagjait: „Lesznek olyanok, akiknek egy fehér bot, vagy egy nagyító is nagy segítség lesz, de egyénileg lesznek felmérve az igények, és ezáltal pontosan tudni lehet majd, hogy kinek mire van szüksége.”

Krayné Faragó Zsuzsa a Lámpás Közösség vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy a látás hónapjának egyik fontos célja, hogy felhívja az éplátású emberek figyelmét a látássérültek problémáira, akiknek nagyon fontos az, hogy integrálódni tudjanak a társadalomba.

A Lámpás Közösség tevékenységéről és mindennapjairól Acsay Péter szólt, aki kifejtette, hogy a közösség szabadidős programokat, kirándulásokat és múzeumlátogatásokat szervez. A közösség tagjai ott vannak a Rákoshegyi Közösségi Napokon is, ahol Braille-írásos mesekönyvekkel, tapintós játékokkal és dominókkal mutatják be a látássérültek mindennapjait. Ezen kívül az együttműködési megállapodás keretében a közösség tagjai részt vesznek a kerületi komplex érzékenyítő mintaprogramban, járják az óvodákat és iskolákat, hogy a fiatalokat is bevezessék a vakok és gyengénlátók világába, tette hozzá Acsay Péter.

Rákosmente Önkormányzata „A közösség lámpásai” projekt eredményeinek fenntartása és továbbfejlesztése érdekében 2015-től évente együttműködési megállapodást köt a VGYKE-vel, valamint támogatási szerződés keretében anyagilag is segíti a közösségi mentorok továbbfoglalkoztatását és a program folytatását. A jelenleg dolgozó közösségi mentorok – akik megváltozott munkaképességű, részben látássérült emberek – a VGYKE főállású munkatársai.

A közösségépítő eseményen részt vettek az önkormányzat munkatársai is, Jenei Mónika esélyegyenlőségi koordinátor, valamint Parádi Adrienn és Fekete Istvánné szociális ügyintézők.

Még több hír Kelet-Pestről

Buday Rezsőné leányai, unokái és dédunokája körében fogadta Hatvani Zoltánt, Rákoskert önkormányzati képviselőjét, aki virággal, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és Horváth Tamás polgármester...
Magyarország Köztársasági Elnöke 2021. december 15. és 2022. február 15. közé eső időtartamra soron kívüli bírósági ülnökválasztást tűzött ki.
2021. évre kiadott lakossági-, gazdálkodói- és egészségügyi várakozási hozzájárulások 2022. február 1-én érvényüket vesztik.
Szociálisan rászoruló család kapta meg Rákosmente karácsonyfáját.
Újabb lépést tett az FKF a körforgásos gazdaság felé: januártól a sárgafedelű szelektív kukában kell gyűjteni az italoskartont.
Rákosmente Önkormányzata minden év decemberében ünnepélyes keretek között fejezi ki elismerését a XVII. kerületi Rendőrkapitányság egész éves kitartó munkájáért.
Rákosmente Önkormányzata minden év decemberében ünnepélyes keretek között fejezi ki elismerését a XVII. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tagjainak az egész éves kitartó munkáért.
2021. december 18-án, szombaton 15. alkalommal állhatnak rajthoz a cyclo-cross szakág kedvelői Kőbányán, a Sportligetben, a Kőbányai Bringapark Kupán, a Kometa Cyclo-Cross Challenge sorozat...
Szép képeket készít „Kőbánya fotósa”, Lakatos Attila, aki megunta, hogy mindig csak más kerületeket „sztárolnak” kollégái.
A Kőbánya Tűzvédelméért Közalapítvány – a Kőbányai Önkormányzat által erre a célra biztosított támogatás alapján – pályázatot hirdet szén-monoxid-érzékelő eszköz biztosítására.
November 11-én immáron tizedik alkalommal, a szakma jeles képviselőinek meghívása mellett hirdették ki az Év Homlokzata 2021 pályázat győzteseit.
2021. 11. 29-én került sor a Rákosmenti Idősügyi Tanács (RIT) záróülésére, amely az éves tevékenység beszámolóival indult.
Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a szellemi és tudományos élet területén kimagasló eredményt elért ifjú tehetségek elismerésére a „Budapest Főváros XVI. kerület Ifjú...
Gyárfás Istvánt és Balogh Mátyás Lászlót
Hivatalosan is megnyílt a Kőbányai úti Eiffel Műhelyház, az elmúlt évtized egyik legnagyobb hazai kulturális fejlesztése.
November hónapban kettő véradás lesz a kerületünkben.
Nagy munka folyik az Ikarus benzinkútnál, ami az Arany János utcai Spar áruházzal szemben, az Ikarus gyár területén található.
Kőbánya egyes részein még mindig viszonylag olcsón lehet panelt venni. Ha ráadásul felújított ingatlanról van szó, akkor az értéknövekedés sokat hozhat a konyhára.

A címlapról

Január 27-től, a holokauszt nemzetközi emléknapjától látható...
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú...
Január 17-én, hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben a fokozott...
Már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig...
A „családbarátság” mára országossá vált, a jó házasság és a család a...
Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium...

Könyvajánló

A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.
Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Ahogy sejteni lehetett, a kiskereskedelmi láncok szorongatásának mi vásárlók is vesztesei leszünk.
Néhány hete furcsa videóval sokkolta az embereket a német katasztrófavédelem, melynek főszereplője mécsessel fűtött. Működhet-e a dolog? A választ az alábbi videóból tudhatjuk meg.
Némelyek szerint nem létezik a gyermekeket célzó szexuális lobbi. Erre ismét rácáfolt a valóság - Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech