Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A járvány miatt jelentős hullámzás jellemezte a fővárosi ingatlanpiac elmúlt évét.

Mostanra visszaállt a forgalom a korábbi szintre, sőt egyes területeken meg is haladta azt, de akad olyan kerület is, ahol gyengélkedik. A szakértők szerint ennek ellenére alapvetően keresleti piacról beszélhetünk, ahol leginkább a kínálattal akadnak gondok.

A legutóbbi jelentős hullámvölgy mintegy három hónapig tartott az idei évben, és május elején ért véget - jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós szakmai vezetője. Ebben az időszakban - mely egybeesett a járvány harmadik hullámának kibontakozásával - nagyon gyengén alakult a kereslet, mely egy átlagos kínálattal párosult.

Ez a néhány hónap kritikus volt az ingatlanpiacon, melynek során mindenki, így a vevők is csak arra vártak, hogy mikor javulnak végre a járványügyi adatok, mikor fog nyitni a kormány. Az emberek jövőképe bizonytalanná vált, így nem mertek vevőként az ingatlanpiacra lépni - tette hozzá a szakértő.

Ahol némi mozgást lehetett tapasztalni ezekben a hónapokban is Dél-Budán, az az agglomeráció és a külső részek családi házas övezetei voltak: Érd, Nagytétény, a XXII. kerület pereme. Vélhetően azért, mert a pandémia nyertese egyértelműen az agglomeráció a budapesti ingatlanpiacon, itt találhatók a relatíve olcsóbb, megfizethető árú kertes ingatlanok.

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodáinak szakmai vezetője szerint is rányomta a bélyegét az elmúlt időszakra vírushelyzet: visszaesett mind a kereslet, mind a kínálat. A májusi nyitás után azonban a belvárosban is lendületbe jött a piac, és szinte teljesen visszatért a régi érdeklődési kedv.

Ugyanezt érezte Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője is, aki szerint a járvány hónapjai ugyan a korábbinál visszafogottabb keresletet és kínálatot hoztak - hiszen mindenki bizonytalanná vált a jövőt illetően -, azonban a korlátozások feloldása után gyorsan rendeződött a helyzet és megkezdődött a növekedés.

A probléma most nem a kereslettel van, hanem azzal, hogy nagyon szűk a kínálati piac – jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.  Ha megjelenik egy olyan lakás a piacon, mely a keresett kategóriába tartozik és nincs túlárazva - vagyis a piaci átlagárnál nincs 20-30 százalékkal magasabbra értékelve -, akkor arra pillanatok alatt lecsapnak rá az érdeklődők, annyira szerény most a kínálat jó ingatlanokból.

Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője is úgy látja, hogy szerény most a kínálat: míg évekkel korábban tele volt a település “eladó” táblákkal, most alig egyet-egyet látni. Ráadásul, aki megpróbálkozik eladással, első körben az is maga próbálja értékesíteni ingatlanát, mert úgy gondolja, hogy pörög a piac, magasan járnak az árak, így nem okoz majd számára gondot az értékesítés. Ez azonban nem egészen így van - derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból.

Jelenleg egyértelműen keresleti piacról beszélhetünk, de elsősorban a kertes, illetve kertkapcsolatos ingatlanokat keresik a vevők - emelte ki Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Magyarázata szerint ennek oka a járványügyi korlátozásokban keresendő, ugyanis az elmúlt időszak főleg a lakásokban élők számára jelentett komolyabb megpróbáltatást. Emellett az online oktatás, illetve munkavégzés miatt az emberek szemében felértékelődött az otthoni környezet jelentősége a munkahely megközelíthetőségével szemben.

Az egy évvel korábbi szinthez képest nagyobb most a kereslet az ingatlanok iránt Kispest és Pesterzsébet ingatlanpiacán is, ami alapvetően két tényező eredménye: a járvány enyhülésének és a forrásbővülésnek - jelezte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője is, aki utóbbi kapcsán elsősorban a családtámogatási rendszerre gondolt, mely erősen érezteti a hatását a hazai ingatlanpiacon.

Ugyanezt tapasztalták az ingatlanközvetítők Észak-Pesten is. Mint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője fogalmazott, kifejezetten “változékony” évet tudhat maga mögött a IV. és XV. kerület ingatlanpiaca, hiszen a tavalyi és az idei évben jelentkező, járvánnyal kapcsolatos korlátozások jelentős mértékben visszavetették a két kerület ingatlanforgalmát a korábban megszokott szintekhez képest, ugyanakkor a korlátozások feloldása után láthatóan gyorsan magára talált a piac. 

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője viszont azt tapasztalja, hogy habár van mozgás most az ingatlanpiacon, nem állíthatjuk azt, amit most sokan gondolnak, hogy “nagyon menne az ingatlanpiac”. Csepelre és a dél-pesti agglomeráció településeire leginkább az jellemző, hogy a legolcsóbb ingatlanokat keresik a vevők: a 20-40 millió árkategóriában élénkebb a kereslet, ugyanakkor azt tudni kell, hogy például Szigetszentmiklóson 30 millió forintért már legfeljebb csak társasházi lakást lehet kapni.

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt látja, hogy tavaly december közepétől 2021 márciusának végéig élénk érdeklődés jellemezte a piacot, majd ez a lendület áprilisban erősen visszaesett. Májustól aztán egy stabil, a korábbinál mérsékeltebb érdeklődés tapasztalható.

Hasonlóképpen kicsit lassabban csordogáló piacról számolt be dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának vezetője. Mint mondta, rapszodikusan viselkedett az ingatlanpiac a járvány időszakában a Velencei-tó környékén, összességében azt lehet mondani, hogy jelentősen visszaesett a forgalom, és itt mára sem állt teljesen helyre.

Még több hír Észak-Pestről

Január 22-től, szombattól nem közlekedik a 224-es buszjárat.
A Thököly út kialakulásáról, fejlődéséről és jeles épületeinek történetéről tartott vetítettképes előadást a Cserepesházban Majkó Zsuzsa, a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely vezetője a...
Több mint hatvan, nehéz anyagi helyzetben élő családot támogat az önkormányzat, a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ és a Tündérpakk alapítvány.
A napokban értesítik a nyertes pályázókat.
Alkotmányossági panasz elfogadása, útépítési pályázat benyújtása, étkezési díj emelése – ezekről is döntöttek a képviselők a testület idei első ülésén.
Részletes tájékoztatás az alábbi linken megtalálható.
Az adott évben szerzett olimpiai pontok alapján a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) január elején ismét elkészítette nem hivatalos sportegyesületi rangsorát.
A Kormány döntésével összhangban 2022.02.01-2022.05.31-ig az Újpesti Piacon az alábbi üzletekben lehet a SZÉP kártya vendéglátás alszámlájáról élelmiszert vásárolni.
Még az előválasztás során került nézeteltérésbe a két politikus, mert Hadházy egy posztjában azt állította, hogy Zugló Önkormányzata „stikában, a nyilvánosságot kerülve” hirdette meg eladásra az...
Negyvenöt mérkőzés után távozott Újpestről Michael Oenning vezetőedző, a felkészülést Víg Péterrel kezdi meg az NB I-es csapat.
Cserdiné Németh Angéla polgármester mérleget vont az idei intézkedésekről, a kerületet ért kritikáról, kormányzati megvonásokról és az országos politikai helyzetről.
Idén is szeretné meghittebbé, szebbé tenni az ünnepeket a kerület vezetése: mint minden karácsonykor, most is tartós élelmiszerekből, édességekből álló csomagokat osztanak ki nehéz helyzetben élők,...
A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia alapján, a Külső Körvasút új megállóinak meghatározó lesz a szerepük abban, hogy az agglomerációs forgalom lebonyolítása mellett közvetlen kapcsolatot...
Együttműködési megállapodást kötött a XV. kerületi önkormányzat és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
Elkészültek a Rákosrendező fölötti hídról és a kapcsolódó úthálózatról szóló tanulmánytervek, amelynek alkalmából tervismertető fórumot tartottak pénteken – derül ki a Budapest Fejlesztési Központ...
A szalagot, amelyet Horváth Csaba polgármester vágott át, France Mutombo Tshimuanga tiszteletbeli konzul gyermekei tartották.
A Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a téli szünetben a következő munkanapokon.
A Fővárosi Csatornázási Művek mint fenntartó Szabó Rebeka alpolgármester kérésére több helyen is termésköveket rakott a nemrég kitisztított Rákos-patak medrébe.

Még több hír Kelet-Pestről

Buday Rezsőné leányai, unokái és dédunokája körében fogadta Hatvani Zoltánt, Rákoskert önkormányzati képviselőjét, aki virággal, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és Horváth Tamás polgármester...
Magyarország Köztársasági Elnöke 2021. december 15. és 2022. február 15. közé eső időtartamra soron kívüli bírósági ülnökválasztást tűzött ki.
2021. évre kiadott lakossági-, gazdálkodói- és egészségügyi várakozási hozzájárulások 2022. február 1-én érvényüket vesztik.
Szociálisan rászoruló család kapta meg Rákosmente karácsonyfáját.
Újabb lépést tett az FKF a körforgásos gazdaság felé: januártól a sárgafedelű szelektív kukában kell gyűjteni az italoskartont.
Rákosmente Önkormányzata minden év decemberében ünnepélyes keretek között fejezi ki elismerését a XVII. kerületi Rendőrkapitányság egész éves kitartó munkájáért.
Rákosmente Önkormányzata minden év decemberében ünnepélyes keretek között fejezi ki elismerését a XVII. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tagjainak az egész éves kitartó munkáért.
2021. december 18-án, szombaton 15. alkalommal állhatnak rajthoz a cyclo-cross szakág kedvelői Kőbányán, a Sportligetben, a Kőbányai Bringapark Kupán, a Kometa Cyclo-Cross Challenge sorozat...
Szép képeket készít „Kőbánya fotósa”, Lakatos Attila, aki megunta, hogy mindig csak más kerületeket „sztárolnak” kollégái.
A Kőbánya Tűzvédelméért Közalapítvány – a Kőbányai Önkormányzat által erre a célra biztosított támogatás alapján – pályázatot hirdet szén-monoxid-érzékelő eszköz biztosítására.
November 11-én immáron tizedik alkalommal, a szakma jeles képviselőinek meghívása mellett hirdették ki az Év Homlokzata 2021 pályázat győzteseit.
2021. 11. 29-én került sor a Rákosmenti Idősügyi Tanács (RIT) záróülésére, amely az éves tevékenység beszámolóival indult.
Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a szellemi és tudományos élet területén kimagasló eredményt elért ifjú tehetségek elismerésére a „Budapest Főváros XVI. kerület Ifjú...
Gyárfás Istvánt és Balogh Mátyás Lászlót
Hivatalosan is megnyílt a Kőbányai úti Eiffel Műhelyház, az elmúlt évtized egyik legnagyobb hazai kulturális fejlesztése.
November hónapban kettő véradás lesz a kerületünkben.
Nagy munka folyik az Ikarus benzinkútnál, ami az Arany János utcai Spar áruházzal szemben, az Ikarus gyár területén található.
Kőbánya egyes részein még mindig viszonylag olcsón lehet panelt venni. Ha ráadásul felújított ingatlanról van szó, akkor az értéknövekedés sokat hozhat a konyhára.

A címlapról

Január 27-től, a holokauszt nemzetközi emléknapjától látható...
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú...
Január 17-én, hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben a fokozott...
Már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig...
A „családbarátság” mára országossá vált, a jó házasság és a család a...
Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium...

Könyvajánló

A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.
Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Ahogy sejteni lehetett, a kiskereskedelmi láncok szorongatásának mi vásárlók is vesztesei leszünk.
Néhány hete furcsa videóval sokkolta az embereket a német katasztrófavédelem, melynek főszereplője mécsessel fűtött. Működhet-e a dolog? A választ az alábbi videóból tudhatjuk meg.
Némelyek szerint nem létezik a gyermekeket célzó szexuális lobbi. Erre ismét rácáfolt a valóság - Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech