Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Az október 27-én megnyitott Nagy Diófa utca 34. szám alatti új közösségi tér a civil szervezetek és közösségeik számára nyújt találkozási lehetőséget.

 

Klauzál tér, ahol a gettó állt, ahol régen színház emelkedett, ahol ma az aradi vértanúk kopjafái állnak, megújulás előtt áll. Sőt, ma már elmondhatjuk, ez a tér és környezete dinamikusan változó, élő része a kerület kulturális arculatépítésének. A tér számtalan gyermek és családbarát rendezvénynek ad otthont, a nemrég megnyílt K6 galéria a művészek számára nyújt bemutatkozási lehetőséget, és most újabb kulturális intézmény nyílt a tér sarkánál. Az október 27-én megnyitott Nagy Diófa utca 34. szám alatti új közösségi tér a civil szervezetek és közösségeik számára nyújt találkozási lehetőséget, közösségépítő kapcsolódási helyszínt egymáshoz, a lakossághoz, a civil világhoz.

Október 27-én megnyitott - a cikkünkben később megnevezett - új civil központ, ahol a kerület civil szervezetei számára egy szépen felújított, a szükséges infrastruktúrával felszerelt közösségi teret alakított ki a kerületi önkormányzat a főváros Tér-Köz pályázatának támogatásával. Mi sem természetesebb, hogy az átadó, megnyitó, névadó ünnepségen részt vett a főpolgármester, a kerület polgármestere és illetékes alpolgármestere, de talán ennél is természetesebb volt az, hogy a teremben a civil szervezetek tagjai foglalták el az utolsó centimétereket is, míg a politikusok az ajtóban állva várták, hogy köszöntőjüket elmondhassák. Senki nem volt türelmetlen, senki nem sürgetett senkit, már egy órával a rendezvény kezdete előtt sorban érkeztek azon civil szervezeti képviselők, akik nagy örömmel foglalták el sajátjukként is a közösségi teret.

Bíró Dénes a civil központ vezetője Madách Ember tragédiájának idézetével kezdte köszöntőjét, amolyan mottóként szavalva a rövid gondolatot: „Egy talpalatnyi föld elég nekem. Hol a tagadás lábát megveti, világodat meg fogja dönteni.”

-        Az elmúlt évtizedben elszoktunk azoktól a fejlesztésektől, amelyek a civil társadalmat hozzák helyzetbe, anélkül, hogy cserébe igazodást, politikai kiállást, erősebb szóval behódolást várnának el. Ez a hely nem ilyen, és ez már a kezdeti tervezésnél, a Tér-Köz vonatkozó pályázatának kiírásakor kódolva volt. Köszönettel tartozunk Erzsébetváros önkormányzatának, hogy a Főváros pályázatának segítségével felújította ezt az ingatlant, majd megpályáztatva a civilekre bízta e-hely működését – mondta Bíró Dénes, hozzátéve - Mi, akik a Slam Poetry Egyesületet, vagy ha a szűkebb csapatomra gondolok, a Pi Slamet képviseljük, mi az úgynevezett ellenkultúrából jövünk. Ami biztos, hogy számunkra a szabadság, a függetlenség, a nyitottság, a fenntarthatóság, az emberi jogok, a béke, a szolidaritás alapvető értékek voltak, és lesznek.

Niedermüller Péter büszkeségének adott hangot, hogy Erzsébetváros egy ilyen kis kulturális-civil gyöngyszemnek adhat otthont.

-        A civil társadalom az egyik legfontosabb része a társadalomnak, és nagyon fontos hogy ne politikai pártokat, hanem demokratikus értékeket kövessenek résztvevői. Remélem ez a hely a demokrácia kis szigete lesz, és úgy gondolom, sok ilyen helyre lenne szükség. Nagyon mélyen hiszek abban, hogy ez a kerület nem csak a kultúrának, hanem a sokféleségnek, a sokszínűségnek is otthont ad. Az remélem, hogy Erzsébetváros egy olyan kerület talán már most is, és olyan is lesz, ahol mindenki otthon érezheti magát, függetlenül attól, hogy milyen a bőrének a színe, a vallása, a szexuális identitása. Mi azt szeretnénk, ha önök – civilek - is itthon éreznék magukat, ha éreznénk, hogy ez a kerület az önök otthona, ezek az intézmények is az önöké. Mi ezért dolgozunk.

Niedermüller Péter polgármester külön köszönetet mondott a jelenlévő Szücs Balázs alpolgármesternek, akit a szervezés motorjának nevezett, majd a pillanatnyi csendben a szervezés biciklijére javította önmagát. A polgármester ezzel a nagy nevetés és taps kíséretében elhangzó helyesbítéssel két dologra is utalt, egyrészt arra, hogy a klímavédelem pontosan annyira része a demokratikus alapokra épülő közösségi munkának, mint a kulturális és civil élet támogatása, másrészt utalt a közismert tényre, hogy a civil ügyekért felelős alpolgármester kerékpárral rója a kerület utcáit. Mindenesetre a humor mellett senki nem siklott el afölött a kijelentés fölött, hogy Szücs Balázs aktív szervezési munkája nagyon sok olyan dolgot állított irányba, melyek szervesen és alapjaiban tartoznak hozzá a kerület civil és lakossági közösségépítéséhez.

Ehhez a gondolathoz csatlakozott Karácsony Gergely főpolgármester, aki elmondta, hogy a demokrácia gyakorlatilag a városok fejlődése közben alakult ki, és utalt arra, hogy ebben a korszakban, amelyben most élünk, a városépítés elsősorban a közösség építését jelenti.

-        Az önkormányzat is tulajdonképpen egy közösség, hiszen a lokalitást képviseli, az itt élő embereket pártállástól, identitástól, kortól, nemtől függetlenül. Épp ezért nagyon fontos a partnerségek építése. Ez a hely a civileké, és ne feledjük el közben, hogy mindannyian civilek és politikusok is vagyunk egyben, hiszen a demokráciából adódóan a választóvonal, a választott politikusok és a választópolgárok között nem lehet túlságosan nagy.

Egy egészséges társadalomban, polgári demokratikus társadalomban elenyésző ez a különbség, ezért Karácsony Gergely az értékteremtő közös munkához kívánt sok sikert a jelenlévőknek. 

Szücs Balázs civil ügyekért felelős alpolgármester nem zsebelte be egyedül a polgármesteri köszönetet, hosszan sorolta azokat a személyeket, akiknek munkája nélkül nem jött volna létre az átadott civil központ. A nagyon sok név hangzott el, és mellette nagyon fontos volt az is, hogy milyen sokan hallgatták a felsorolást. A megnyitón megjelenő civilek száma is jelezte mennyire fontos az ilyen közösségi terek nyitása. Szücs Balázs kihirdette a lakossági ötletelés, majd szavazás alapján nyertes névadó pályázat eredményét, így összefoglalónk végére kiderül az is, hogy milyen néven említhetjük a jövőben a kis civil teret, de előtte nézzük miről szólt még az este.

A BRFK immár hagyományosnak mondható, hihetetlenül pezsdítő fellépésével kezdődött az est, majd fellépett a Bihari János Táncegyüttes, a Közép-Európa Táncszínház, később az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíj bemutatója zajlott a Pavilon zenekar, Sirokai Mátyás, Csider István Zoltán és az ösztöndíjasok jelenidejű és online részvételével.

Szücs Balázs gróf Széchenyi István gondolataival zárva köszöntőjét kívánt sok sikert a Klau Dió névre keresztelt új közösségi térhez, ez a gondolat legyen a zárszava összefoglalónknak is: „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen”. Legyen ez így velünk itt Erzsébetvárosban is. 

 

(www.erzsebetvaros.hu)

Még több hír a Belvárosból

Május 16-tól lehet jelentkezni az Erzsébetvárosi Önkormányzat és a programot lebonyolító CYEB Kft. ingyenes LED-csereakciójára
Jócskán átrendezte Terézváros napjának idei forgatókönyvét az ősziesre fordult, esős időjárás június 6-án, ám ez mit sem rontott azon a hangulaton, ami bent fogadta az érkezőket az Eötvös10-ben. Az...
Az Ormosszén Zrt. akciót hirdet, hogy még a fűtési szezon előtt hozzájuthasson a tradicionális hazai barnakőszénhez.
25 kis önkormányzati lakásra lehet pályázni
Ritkán ébred Belső-Erzsébetváros olyan vidám gyerekzsivajra, mint május 3-án, szerda reggel
Rövidesen befejeződik a Székely Bertalan utca útfelületének megújítása, az aszfaltozási munkák miatt május 5-én forgalmi változások lesznek a környéken.
Remekül szerepelt Józsefváros a Szolidaritási Alap pályázatain
A keddi helyszínbejárást követően olyan intézkedések bevezetéséről döntöttek az önkormányzatunk és a fővárosi hatóságok szakemberei, amelyek kerületünk három forgalmas kereszteződésében fogják...
Új, a kerület határain belül ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással segíti a terézvárosi önkormányzat az itt élő időseket.
Rendszeres karbantartás Belváros közterületein
Józsefváros képviselő-testülete elfogadta a kerület 2023-as lakásgazdálkodási tervét. A lakhatási szegénység elleni küzdelem és a lakásgazdálkodás megújítása a polgármesteri program központi elemét...
A kutyatartók nemcsak a négylábú társaik felé tartoznak felelősséggel, hanem a közösségük felé is, ahol élnek.
Tizedik évadát kezdte ősszel a magánfinanszírozású Játékszín egy olyan terézvárosi épületben, amelynek falai között már 110 éve is színház működött.
Hamarosan kész a Nyáry Pál utca Duna felőli szakasza
Tisztelt Józsefvárosi Lakosok, Tisztelt Ügyfeleink!
Lezárult egy példaértékű egészségügyi projekt, amit sikertörténetnek könyvelhet el Erzsébetváros.
A napokban fejeződött be a Podmaniczky utcai kutyafuttató felújítása, amit már birtokba is vettek a terézvárosi ebek és gazdáik.
Lakossági kérésre helyezett ki padot a Nádor utcában, a Zrínyi utcai buszmegállóban Belváros Önkormányzata annak érdekében, hogy az utasok kényelmesen tudjanak várakozni.

A címlapról

Először érkezik Magyarországba Hollywood Vampires és egy...
Forgalomkorlátozás lesz szombaton az M7-es és az M1-es autópályák...
Föld alatti fesztivált rendeznek annak megünneplésére, hogy újra jár...
Az idei Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán nem csak a...
Az első világháborút lezáró trianoni békediktátum a 325 411...
Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással...

Könyvajánló

Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech